Älggryta med pressad potatis

Älggryta blir mitt söndagsmiddagstips! Det var inte planerat att vi skulle äta vilt utan jag bestämde mig för att tömma frysen och där låg den. En bit älgkött som jag helt glömt bort. För enkelhetens skull åkte Crock Poten fram. Det är verkligen det enklaste sättet att laga mat på. Lägg i kött, grönsaker och rött vin, tryck på knappen och några timmar senare har du en grym middag. Den här älggrytan blev riktigt god, både smakrik och mustig. Gillar du nötkött mer än vilt så kör på det. Nötkött passar hur bra som helst till grytor som denna.

Recept av Diana Dontsova Foto: Diana Dontsova

57

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 4 tim på hög

Ingredienser

• 800 gr älgkött
• 2 morötter
• 2 lökar
• 3 msk fond
• 2-3 msk svartvinbärsgelé
• 3 dl rött vin
• 1 msk soja
• 2-3 lagerblad
• 1/2 dl tomatpuré
• en kvist rosmarin
• salt och peppar
• 1,2 kg potatis

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär i bitar.
  2. Skala morötterna. Skär dem i slantar och hacka löken.
  3. Börja med att hälla fond, gelé, tomatpuré och vin i grytan. Rör om ordentligt.
  4. Lägg ner kött, grönsaker, lagerblad och rosmarin. Rör om!
  5. Ställ in Crock Poten på high (hög värme) och låt puttra i 4 timmar eller tills köttet är mört.
  6. Skala potatisen och koka den mjuk.
  7. Pressa den strax före servering. (Glöm inte lägga lagerbladen åt sidan.)