Älgstek med vinbärssås

Ett klassiskt recept på älgstek, här har vi piffat upp det med en god vinbärssås. Serveras med potatismos och en fräsch sallad.

9

Portioner: 6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 6-8 tim

Ingredienser

• 1 kg älgstek, gärna frusen
• 1 gul lök, grovt skuren
• 10 st enbär
• 3 st lagerblad
• ½ dl vinbärssaft, koncentrerad
• 2 msk japansk soja
• 3 msk maizena redning
• 2 stora morötter
• 1 näve torkad svamp t.ex. kantarell
• 2 tsk torkad timjan
• 1 köttbuljongtärning
• 2 dl vatten
• 2 dl matlagningsgrädde
• salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Ta fram steken ur frysen dagen innan och lägg den i kylen. Detta gör att köttet går att bryna dagen efter.
  2. Blötlägg svampen i kallt vatten några minuter. Häll av vattnet och klipp eller hacka svampen ganska fint.
  3. Under tiden svampen blötläggs skär morötter och lök.
  4. Hetta upp en stekpanna och bryn steken i olja eller smör. Salta och peppra väl. Låt svampen gå med ett par minuter. Lyft ur steken och svampen och lägg den i grytan. Tillsätt alla övriga ingredienser utom maizena och grädde.
  5. Sätt locket på grytan och placera den i basenheten. Sätt vredet på låg i 6 timmar.*
  6. När steken är klar silas buljongen i en kastrull. Vispa i redning och grädde och koka upp. Vispa slätt och smaka av med salt och peppar.
  7. Skär upp steken och lägg upp på tallrikar.
  8. Servera med: Pressad potatis och vinbärsgelé i valfri färg.

Information

*Man kan sätta i en termometer om man vill Då ska temp vara 70-75 grader när steken är klar.

Att tänka på: Torkad svamp går bra att ersätta med färsk.