Älgstek med vinbärssås

Låt vildmarkens smaker förföra dina gäster.

Recept av Jonas Westman.

46

Portioner: 6
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 6-8 timmar på låg

Ingredienser

• 1 kg älgstek, gärna frusen
• 2 stora morötter i ca 2 cm bitar
• 1 gul lök, grovt skuren
• 1 näve torkad svamp t.ex. kantarell eller trumpet
• 10 st enbär
• 2 tsk torkad timjan
• 3 st lagerblad
• 1 köttbuljongtärning
• ½ dl vinbärssaft, koncentrerad
• 2 dl vatten
• 2 msk japansk soya
• 2 dl matlagningsgrädde
• 3 msk maizena redning
• salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Ta fram steken ur frysen dan innan och lägg den i kylen. Detta gör att köttet går att bryna dagen efter.
  2. Blötlägg svampen i kallt vatten några minuter. Häll av vattnet och klipp eller hacka ganska fint.
  3. Under tiden svampen blötläggs skäres morötter och lök.
  4. Hetta upp en stekpanna och bryn steken i olja eller smör. Salta och peppra väl. Låt svampen gå med ett par minuter. Lyft ur steken och svampen och lägg den i grytan. Tillsätt alla övriga ingredienser utan maizena och grädde.
  5. Sätt locket på grytan och placera den i basenheten. Sätt vredet på låg.
  6. När steken är klar silas buljongen i en kastrull. Vispa i redning och grädde och koka upp. Vispa slätt och smaka av med salt och peppar.
  7. Skär upp steken och lägg upp på tallrikar.
  8. Serveringstips: Pressad potatis och vinbärsgelé i valfri färg.
  9. Att tänka på: Torkad svamp går att ersätta med färsk men är den torkade går att få tag på året runt.