Anka, confiterad

Confitering är en urgammal konserverings- och tillagningsmetod som gör underverk med smaken. Köttet blir mjällt, mört och helt underbart fett. Confiteringen går ut på att köttet först saltas in och sedan långsamt får sjuda i ankfett. Numera har det blivit vanligt att man bara confiterar anklår. Och det är inte dumt. Låren blir vackra och är lätta att äta. Men det kan vara svårt att få tag på enbart lår, så jag har inspirerats av äldre recept där man använder sig av hel fågel. De kasserade bitarna kan användas till att koka buljong på.

6

Portioner: 6-8
Förberedelsetid: 10
Tillagningstid: 7-8 timmar

Ingredienser

• en hel anka eller 4 st ankbröst
• salt och svartpeppar
• 2 msk hackad salvia
• 2 msk hackad persilja
• 3 schalottenlökar
• 3 vitlöksklyftor
• ankfett

Gör så här

  1. Gnid in salt och peppar ordentligt. Bryn ankan/ankbröstet med den feta sidan nedåt i en het stekpanna i 3 minuter. Snitta ett rutmönster i fettet om du har ankbröst.) Vänd och bryn den andra sidan 1 minut. Krydda köttet med svartpeppar, salvia och persilja. Lägg ankbrösten i grytan.
  2. Skala och skär schalottenlök och vitlöksklyfta i skivor och lägg i grytan. Häll i fett i botten på grytan
  3. Lägg på lock och sätt på låg i 8 timmar. Låt kallna.

Information

Gör en god apelsinsås till och servera med rostade grönsaker och en god sallad.
Fettet som blir kvar i grytan kan sparas i kylskåp och användas nästa gång.