Anka i CrockPot

Absolut det smidigaste sättet att tillaga en anka på. Nedan finns ett gott recept på apelsinsås som man kan servera till.

Recept: Jo Zimny

11

Portioner: Beror på ankans storlek
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: På hög 3-4 timmar eller på låg 6-7 timmar.

Ingredienser

• 1 hel anka, färsk eller tinad
• 4 stora morötter, skalade
• 2 selleri stjälkar eller
• 2 fasta äpplen eller potatisar
• salt och peppar efter smak
• 2 kvistar rosmarin
• 1 liten kvist timjan
• 1 fast äpple, 1 citron eller apelsin
• 1 liten lök, skalad och kvartad
• 2-3 handdukar eller ostdukar

Gör så här

  1. Använd morötter, selleri, äpplen eller potatis för att ha i botten på din crockpot. Det går också att använda en trådhylla om man ha det. Personligen gillar jag grönsakerna, de gör det smakligare.
  2. Ta ur innankromet från ankan. Lägg ankan på kökshandduken och se till att den är tillräckligt stor så att du kan lyfta ankan ur crockpotten.
  3. Alla fettdelar som finns på ankan bör trimmas och sparas, kasta inte bort det.
  4. Torka fågeln med en pappershandduk och salta och peppra inne och ute. Lägg i en citron/apelsin eller äpple i klyftor tillsammans med en fjärdedels lök inne i ankan. Placera även dina örter inuti ankan. Knyt ihop dem i en bukett så blir det lättare att ta bort dem när ankan är klar.
  5. Stek ankan tills skinnet på ankan är lätt brynt. Gör det på båda sidorna om du vill. Det kommer inte att förändra smaken, men den ser lite finare ut. Du kan också bryna ankan i slutet av tillagningsprocessen om du föredrar, men det är lättare innan.
  6. Lägg ankan i kökshandduken och lägg den i Crockpoten, med ankbröstsidan uppåt.
  7. Stick skinnet på bröstet med en gaffel flera gånger för att låta fettet flyta ut. Stäng handduken över fågeln. Koka högt i 3 till 4 timmar, eller på låg 6-7 timmar. Den inre temperaturen ska vara 85°C. Om du använder en vild anka kokar den snabbare eftersom den har mindre fett.
  8. Kontrollera fettnivån halvvägs genom matlagningen. Om fettet är över botten av ankan, ta bort en del av det. Spara fettet i en burk i kylskåpet och använd det till andra rätter. Om man vill ha ankan "konfiterad" låt fettet vara kvar.
  9. Lyft försiktigt ur ankan när den är kokad och lägg på en tallrik. Låt ankan ligga i minst 10-15 minuter före servering.
  10. Skär upp och servera. Du kan använda resterna till andra rätter, var fantasifull.

Information

Confiterad anka är en delikatess som ingår i många franska rätter, från rillettes till cassoulet, men det kan vara knepigt att göra i ugnen, där det krävs konstant uppmärksamhet för att fettet ska hålla sig vid en stadig temperatur. Men att göra det i en slow cooker är lätt, låt ankan koka i ankfett i flera timmar och resultatet blir ett mört, smakfullt kött. Tillagas gärna med en god apelsinsås till.
Recept på sås:
Sauce
1 dl socker
1 dl apelsinsaft från 1-2 färska apelsiner
2 msk vitvinsvinäger
1/8 tsk salt
2 - 4 msk kycklingfond
1 msk osaltat smör
1 msk maizena
1 msk apelsinzest
Gör så här:
Sås
Medan ankan tillagas, gör en apelsinsirap; värm socker i en torr kastrull över måttlig värme, tills det börjar smälta. Rör om ibland med en gaffel, tills sockret smälter till en djup gyllene karamell. Tillsätt apelsinjuice, vinäger och salt (var försiktig, blandningen kommer bubbla och ånga kraftigt) och sjud på låg värme, rör om ibland tills karamell är upplöst. Ställ av den.
Ta ur grönsakerna från slowcookern och häll skyn genom en sil, skumma sedan bort fettet. Tillsätt 2 dl vätska.
Rör ihop smör och mjöl för att bilda en beurremanié. Koka i en kastrull, och tillsätt sedan Beurremanié, vispa ständigt för att förhindra klumpar. Tillsätt apelsinsirap och zest och skyn, vispa tills såsen är tjockare och zest är mjuk, ca 5 minuter. Servera med anka.