Apelsinkyckling

Apelsinkyckling är vanligt på många kinesiska takeout-menyer. Den består vanligtvis av kyckling som är panerad, friterad och ligger i en klibbig, söt apelsinsås. Eftersom det är en favorit hos många har jag försökt att göra en som inte är alltför söt och har onödigt många kalorier. Dagens Crockpot Apelsinkyckling är min hälsosammare, uppdaterade version. Den ger samma söta, citrussmak men är gjord med hälsosammare ingredienser.

Recept och foto: Wellplated by Erin

18

Portioner: 4
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 5 timmar på låg

Ingredienser

• 2 stora benfria, skinnfria kycklingbröst (ca 4 medelstora)
• 2,5 dl osötad apelsinjuice
• 2 msk honung
• 2 msk sojasås, låg salthalt
• 1 msk risvinäger
• 2 klyftor vitlök, skivad
• 2 tsk färsk ingefära, skivad
• 1/2 tsk chiliflakes, eller mer
• 3 msk majsstärkelse
• Salt och peppar
• Ris
• Salladslök
• Rostade mandelflarn eller sesamfrön

Gör så här

  1. Smörj botten på din CrockPot med matfett/olja. Lägg kycklingen i botten och strö sedan med salt och peppar.
  2. I en skål eller stor kopp blanda ihop apelsinjuice, honung, sojasås, risvinäger, vitlök, ingefära och pepparflakes. Häll över kycklingen.
  3. Täck med lock och koka i 1 1/2 till 2 1/2 timmar på hög eller 5 till 6 timmar på låg, tills kycklingen är genomkokt. Ta upp kycklingen och skär den i bitar.
  4. Sleva upp såsen i en skål eller en kopp. Sila bort de fasta ämnena och häll sedan tillbaka vätskan i grytan. Vrid på värmen till hög. Blanda majsstärkelsen med 3 matskedar vatten för att reda såsen, rör sedan in den i apelsinsåsen. Täck och koka på hög tills såsen tjocknar, ca 10 minuter, rör om ofta.
  5. Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen och rör om och täck över med såsen. Servera med kokt ris, strö med hackad salladslök och rostade mandlar eller sesamfrön efter önskemål.