Biff Barbacoa

Barbacoa (spanska), är en mexikansk maträtt. Traditionellt är Barbacoa en sorts långsam tillagning av kött (vanligtvis får, get eller nötkött)  i en underjordisk ugn tills det är mycket mört och saftigt. Idag används termen också ibland för en liknande tillagning eller i en slowcooker. Vår engelska term barbecue finns från karibiska indiska ordet barbacoa, men trots deras gemensamma ursprung betecknar dessa två ord inte samma sak, barbacoa är en sorts långsam kokning.  Här är rätten anpassad för din Crock-Pot.

5

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 6-7 timmar på låg

Ingredienser

• 700 g kött (lamm, nöt, kyckling eller fläsk)
• 5 vitlöksklyftor
• 1/4 gul lök
• Saften av en lime
• 2 chipotlepaprikor i Adobosås (se recept)
• 1/2 msk malen spiskummin
• 1/2 msk torkad oregano
• 2,5 dl kött- eller kycklingbuljong
• salt och peppar
• Till servering:
• Tacos, mjuka eller hårda
• Färska grönsaker
• Creme fraiche

Gör så här

  1. Om ni inte kan köpa Chipotlepaprikor i Adobesås kan ni göra egna (se nedan):
  2. Mixa chipotles, buljong, kummin, oregano, vitlök och limejuice till en jämn sås.
  3. Tärna köttet och lägg det i Crock-Poten, salta och peppra. Häll såsen över köttet och koka på låg 6-7 tim.
  4. Dela köttet med en gaffel och blanda med såsen, låt det koka ihop på hög i ca 10 minuter.
  5. Servera med mjuka eller hårda tacos, färska grönsaker, hackad lök och gärna en klick creme fraiche
  6. Per portion: 165,3 kalorier, 4,9 g fett, 2,9 g kolhydrater, 9 g fibrer, 25,1 g protein (exkl. tillbehör)

Information

Adobosås:
Här är en enkel version; Ta 7-10 medelstora torkade chipotle paprikor, 1/3 kopp skivad lök, 5 msk äppelcidervinäger, 2 vitlöksklyftor, 1/4 kopp ketchup och 1/4 tesked salt med 7 dl vatten. Sjud alla ingredienser på mycket svag värme i en timme till en och en halv timme. Mixa såsen före användning.