Blomkålssoppa

God och krämig soppa som passar bra i höstmörkret.

Receptet från Amy & Jackie

6

Portioner: 4-6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 5 min

Ingredienser

• 1 blomkålshuvud, delade
• 2 små potatisar, hackade
• 1 l kycklingbuljong
• 6 vitlöksklyftor, pressade
• 6 skivor bacon, i små bitar
• 1 gul lök, hackad
• 250 ml vispgrädde eller creme fraiche
• 2 lagerblad
• 2 salladslökar
• 2 msk fisksås (asiatisk)
• Parmesan, att riva över

Gör så här

  1. Stek baconskivorna på Sautéläget tills de är krispiga. Lägg dem sedan på hushållspapper.
  2. Bryn lök, vitlök och salladslök tills de är mjuka.
  3. Häll 1 dl kycklingbuljong i grytan och blanda med löken.
  4. Lägg i blomkål, potatis och lagerblad i grytan. Häll på resten av buljongen. Stäng locket och sätt på högt tryck i 5 minuter.
  5. Släpp på trycket manuellt och vänta i 10 minuter*
  6. Öppna locket försiktigt, ta upp lagerbladen och mixa allt i grytan med en handmixer.
  7. Rör i fisksås och grädde. Salta och peppra.
  8. Servera med smulad bacon och riven parmesan.

Information

LCHF - Hoppa över potatisen och ta mer blomkål istället!
Vegetarian - Ta grönsaksbuljong och hoppa över baconet!

*Trycket i din tryckkokare sjunker automatiskt i stängt läge efter att tillagningen är slutförd, och kan ta upp till 15 minuter. Vill du istället påskynda denna process kan du släppa trycket manuellt genom att vrida på ångventilen. Undvik att händer och ansikte får kontakt med den heta ångan genom att lägga en kökshandduk över ventilen. Peta sedan upp ventilen med ett träredskap.
En snabb öppning hejdar eventuell överkokning av känsliga grönsaker, och behåller saftigheten i magert kött. Samtidigt som mindre känsliga maträtter gynnas av att vila under en skonsam öppning.