Chili på nötkött med svarta bönor, kakao och öl

God gryta som serveras med tortillabröd, cremefraiche och nykokt majskolv.

5

Portioner: 8
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 800 g Nötkött (högrev, grytbitar el dyl)
• 0,5 röd chilifrukt
• 2 gula lökar, hackade
• 1 kvist timjan
• 1 vitlök (King solo)
• 1 burk krossade tomater
• 2 msk matolja
• 2 flaskor mörkt öl
• 1 msk tomatpuré
• 1 burk svarta bönor, sköljda
• 2 tsk kakaopulver
• 2 msk konc oxbuljong
• 1 Ancho chili
• salt och peppar
• 1 chipotlechili

Gör så här

  1. Skär kött i tärningar, ca 2x2 cm. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär röd chili i strimlor. Hetta upp olja och bryn köttet och löken. Lägg det i grytan.
  2. Gör en liten kryddpåse av en gammal kökshandduk el dyl. Krossa torkade chilis och lägg tillsammans med timjan i kryddpåsen och knyt ihop. Lägg den i grytan.
  3. Blanda öl, tomatkross, kakao, tomatpuré och fond i en skål och häll över. Koka på låg i 7-8 tim.
  4. Vänd i bönorna. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha den starkare så ta i mer chili. Lyft ur kryddpåsen.
  5. Servera med nykokt majskolv, creme fraiche och tortillabröd.