Currygryta med kikärtor

Denna krämiga grönsaksgryta är en ständig favorit i mitt hus. Den är full av mjuka grönsaker och kikärter, tillsammans med smaken av ingefära och vitlök – och den är vegan! Ja, en sats av denna gryta gör det värt att ta fram spis och rensa lite utrymme på disken.

Recept och foto: The Kitchn

15

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 4 tim på hög

Ingredienser

• 1 msk olivolja
• 1 stor lök, hackad
• 1 msk salt
• 2 potatisar, i bitar
• 1 msk currypulver
• 1 msk brunt socker
• 1 msk färsk riven ingefära
• 3 vitlöksklyftor, hackade
• 0,5 tsk cayennepeppar
• 4 dl vegetarisk buljong
• 2 burkar kikärtor, avrunna
• 2 paprikor, hackade
• 1 blomkålshuvud, delar i buketter
• 2 burkar hackade tomater
• 1 näve färsk babyspenat
• 2 dl kokosnötsmjölk

Gör så här

  1. Värm oljan i en stor stekpanna över medelvärme, tillsätt löken, krydda med 1 tesked salt, och stek tills den är genomskinlig, ca 5 minuter. Tillsätt potatisarna och salta, och stek tills de är genomskinliga runt kanterna.
  2. Rör i curry, brunt socker, ingefära, vitlök och cayenne och stek, cirka 30 sekunder. Häll i 0,5 dl buljong och rör om så att kryddorna blandas. Överför denna lök-potatisblandning till Crockpoten.
  3. Tillsätt resterande 1,5 dl buljong, kikärter, paprika, blomkål, tomater, peppar och salt. Rör så att det blandas. Vätskan bör fylla minst halva grytan, tillsätt mer buljong om det behövs. Lägg på locket och koka på på HIGH-inställningen i 4 timmar.
  4. Rör i spenat och kokosmjölk. Lägg på locket och låt stå på i några minuter för att låta spenaten att mjukna. Smaka av och krydda med salt och andra kryddor som behövs. Servera som det är, eller med couscous eller pasta.