Dahl är en jättegod “curry” som härstammar från Sri-Lanka, den äts oftast tillsammans med ris eller bröd. Om man inte får tag på curryblad går det bra med limeblad eller lagerblad, men smaken blir något annorlunda.

Recept och foto: My Sri-Lankan recipes

Inga kommentarer »
Ingredienser

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 krm torkad chili eller något starkt
  • 2 tsk garam masala
  • 4 dl röda linser
  • 1 burk á 400 g krossade tomater
  • 1 stor påse färsk eller fryst hel bladspenat.
  • 4 dl vatten
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 1 tsk gul curry
  • 2-3 curryblad eller limeblad
  • 2 dl kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • Saft från en lime
  • Färsk koriander
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Börja med att hacka ev. chili, ingefära gullök, vitlök och morötter. Morötterna kan du göra lite större, men resten vill du ha finhackat. Värm upp en gryta med oljan och stek allt tills det blir mjukt och börjar få färg. Ha i alla kryddorna och stek vidare tills allt får rejält med färg och doftar gott.
  • Häll i linserna och låt dem steka med någon minut, häll därefter i vattnet, tomaterna och kokosmjölk och låt koka i ca 6 timmar på låg så att linserna blir mjuka och börjar lösa upp sig.
  • Häll därefter i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten mjukat upp sig. Späd ev. med mer vatten om det blivit för tjockt. Ha inte på lock, för då tappar spenaten sin fina färg.
  • Avsluta med att smaka av med salt och peppar, klipp i färsk koriander och krydda med lite extra garammasala. Servera med ris, bröd och raita.

Diskussion om Dhal, indisk linsgryta

Lämna ett svar

Mer recept med Vegetariskt
som huvudingrediens

Grönsaksgryta med chili

schedule4-5 timmar på låg

4 / 5. 18

Blomkålssoppa

schedule5 min

3.9 / 5. 26

Broccoli- och ostsoppa

3.3 / 5. 3

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

CROCK-POT SKOLAN

Lär dig allt om Crock-pots underbara värld. Hur ska du tänka kring kryddning, vätskemängd och tillagningstid? Hur beter sig olika råvaror vid olika tillagningssätt? Hur optimerar du smaker, texturer och upplevelsen av maten du lagar i en Crock-pot. I vår Crock-pot skola får du veta allt du behöver för att bli proffs i köket.

Lär dig mer om Crock-pot