Dillkött

Den svenskaste av alla svenska klassiker som vi sällan tar oss tid att göra. Nu behöver du inte passa grytan längre – lägg bara i ingredienserna, gör vad du vill och kom tillbaka när maten är klar! Går även bra att använda med lammbringa eller annat kok-kött.

33

Portioner: 4-6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: Låg värme i 8 timmar

Ingredienser

• 700 g kalvhögrev alt 1,5 kg lammbringa
• 1 gul lök
• 12 morötter
• 2 dl ljus kalvfond
• 2 tsk dillfrön
• 2 lagerblad
• 6 vitpepparkorn
• dill, en rejäl knippe
• 3 dl grädde
• smör, en klick
• ättika, för avsmakning
• strösocker, en nypa
• salt
• vitpeppar, nymortlad

Gör så här

  1. Lägg högreven i botten av grytan.
  2. Skala och dela lök och morötter.
  3. Lägg ner grönsakerna i grytan och slå på fond, kryddor och den grova delen av dillknippan. Spar den fina kronan till såsen och till garnering. Finhacka resten av dillen och lägg åt sidan.
  4. Koka på låg värme. När köttet har gått i 8 timmar ska det vara så mört att det faller isär.
  5. Nu är det dags att göra såsen. Ta upp köttet, lägg morötterna åt sidan och sila ner skyn i en kastrull. Låt skyn koka ner en smula tillsammans med grädden och lite smör. Smaka av med ättika. Jag har inte satt något mått på ättikan för där är smaken väldigt olika. Jag gillar när det drar till ordentligt i kinderna men du kanske vill ha en mildare syra i din sås.
  6. Smaka av med en nypa strösocker, salt och vitpeppar. När du är nöjd lägger du ner köttet i bitar och häller på den hackade dillen.
  7. Servera med kokt potatis.