Engelsk julskinka

En mindre skinka som även passar i en liten CrockPot. Koka den på låg och långsamt så blir den saftig och god att ha på julbordet. Här är en engelsk variant med ingefärsglasyr.

Jag brukar ha en termometer i skinkan för att enkelt kunna se när den är klar. Själva glaceringen görs i ugnen.

Recept och foto: Sara Buenfeld

1

Portioner: 6-8
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 7 timmar på låg

Ingredienser

• 1 skinka 1,3 kg med svål
• 1 lök, hackad
• 10 kryddnejlikor + extra för dekoration
• 1½ liter ginger beer (ingefärs-öl)
• 1 msk (engelsk) senap
• 3 msk inlagd ingefära

Gör så här

  1. Lägg löken och 10 kryddnejlikor i botten av din CrockPot och lägg sedan skinkan (med nät) på. Häll över ginger-ölet och täck och koka på LOW i 7 timmar tills skinkan är genomstekt (på 75°), men fortfarande håller sin form. Låt den svalna nu om du föredrar det.
  2. Värm ugnen till 200°C / 180°C fläkt. Ta försiktigt bort svålen från skinkan och lämna ett lager av fett kvar. Skär fettet i ett diamantmönster med en vass kniv, se till att du inte skär i köttet, och stick sedan i en nejlika i mitten av varje diamant.
  3. Blanda senap och ingefära i en skål, pensla över skinkan och baka den sedan i ugnen i 20 minuter tills den är gyllene och glansig. Om skinkan har kallnat helt så lägg på ytterligare 20 minuter till tillagningstiden.