Etiopisk kycklinggryta

En mycket smakrik kycklingrätt, kryddad med berbere.

 

Recept från Eatingwell

12

Portioner: 8
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 4 dl röda linser
• 1,2 kg urbenade kycklinglår, utan skinn
• 1 msk smör
• 2 tsk olivolja
• 3 hackade röda lökar
• 5 vitlöksklyftor
• 1 msk riven färsk ingefära
• 5 msk berberekrydda (mixa egen: 4 msk garam masala, 1 msk stark paprikakrydda, 1 tsk bockhornsklöver, 1 tsk salt)
• 1,5 dl torrt rött vin
• 1 burk krossade tomater
• 0,5 l kycklingbuljong (osaltad)

Gör så här

  1. Skölj linserna i kallt vatten tills vattnet är klart. Lägg dem i botten på grytan. Lägg kycklingen över.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek löken tills den är genomskinlig. Lägg i vitlök och ingefära och stek en liten stund. Häll i kryddorna och rör runt ordentligt blanda sedan i vin, och tomatkross. Häll sedan allt i grytan.
  3. Lägg på locket och koka i 5 tim på hög eller 8 tim på låg. Rör om innan servering.
  4. Per portion: 406 kal, 13 g fett, 89 mg kolesterol, 36 g protein.