Fisk- och skaldjurssoppa

Bohuskänsla infinner sig när vännerna samlas kring soppgrytan.

Recept av Jonas Westman.

22

Portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 3-4 timmar på låg

Ingredienser

• 400g valfri god fiskfilé i bitar
• 100g kräftstjärtar färska eller på burk
• 1 st morot
• 1 st palsternacka
• 1 st liten fänkål
• 1 st gul lök
• 2 st vitlöksklyftor
• 1 krm cayennepeppar
• 1 krm malen vitpeppar
• 0,5 g saffran
• 2 msk olja
• 2 dl vitt vin
• 3 dl vatten
• 1 dl mjölk
• 1 msk pressad citron
• 1 st fiskbuljongtärning
• 2 msk hummerbuljong, flytande
• 2 dl grädde

Gör så här

  1. Tärna lök, morot, palsternacka och fänkål i små bitar.
  2. Fräs grönsakerna med saffran på medelvärme några minuter. De skall inte få färg. Pressa ner vitlöken och rör om. Häll allt i CrockPotgrytan.
  3. Tillsätt vin, vatten, buljong och kryddor.
  4. Sätt på locket och placera grytan i basenheten Sätt vredet på låg.
  5. När grönsakerna känns mjuka tillsätts fisk, grädde och mjölk. Ställ om till läge Hög och koka tills fisken är klar.
  6. Lägg i kräftstjärtarna och låt stå i 10-15 minuter.
  7. Pressa i citronsaften och lägg i kräftstjärtarna. Servera.
  8. Serveringstips: Ett gott bröd är fint till. Speciellt för att suga upp den sista soppan. En klick majonnäs smaksatt med lite citronsaft passar också bra.
  9. Att tänka på: Vill du gå hemifrån under dagen kan du låta soppan gå några timmar till. Skär då grönsakerna i lite större bitar. Avsluta från moment 5 i receptet.