Fläsklägg med mos och senap

Serveras på finkrogarna så varför inte hos dig?

Recept av Anette Rosvall

4

Portioner: 6-7
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 8-10 timmar på låg

Ingredienser

• 1–1 1/4 kg rimmad fläsklägg
• Rotmos:
• 1 liter vatten + 1 msk salt
• 3 gula lökar i bitar
• 4 kryddpepparkorn
• 1 kg skalad kålrot i bitar
• 4 vitpepparkorn
• 2–3 morötter i bitar
• 1 st lagerblad
• 5 potatisar i bitar
• 1 tsk torkad timjan
• ca 2 dl vatten
• smör
• salt och peppar

Gör så här

  1. Ner med vatten och salt i grytan och i med lägg, ingredienser till moset och kryddor.
  2. Låt sjuda under lock i 8–10 timmar på låg värme eller tills köttet lossnar från benet.
  3. Ta upp köttet, häll av spadet (men spar det) och stöt grönsakerna med en potatis¬stöt.
  4. Späd med spadet till ett mos och till¬sätt en klick smör och salt och peppar.
  5. Servera fläskläggen i skivor tillsammans med mos och en rejäl klick senap.