Fläsklägg och rotmos

Ett matigt recept på kokt rimmad fläsklägg med rotmos. Klassisk och hederlig husmanskost när den är som bäst!

27

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 8-10 timmar på låg

Ingredienser

• 1-1 1/4 kg fläsklägg, rimmat
• Rotmos:
• 1 l vatten + 1 msk salt
• 3 gula lökar i bitar
• 6 kryddpepparkorn
• 1 kg skalad kålrot i bitar
• 6 vitpepparkorn
• 3 morötter i bitar
• 3-4 st lagerblad
• 5 potatisar i bitar
• 2 tsk torkad timjan
• 2 dl vatten
• smör

Gör så här

  1. Lägg i kött och grönsaker, vatten och kryddor i grytan.
  2. Koka i 8-10 timmar. Köttet ska lossna från benet.
  3. Ta upp köttet och löken. Stöt grönsakerna med en potatisstöt.
  4. Späd moset med spadet, tillsätt smör, salt och peppar.
  5. Servera fläskläggen i skivor med moset och senap.