Fransk löksoppa

En fransk specialitet, passande för kalla vinterkvällar. Billigaste maten som finns? I alla fall om man utesluter vinet.

2

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 4-5 timmar på låg

Ingredienser

• 4 msk olivolja
• 6 medelstora lökar, finhackade
• 1 msk strösocker
• 3 vitlöksklyftor, krossade
• 2 dl torrt vitt vin
• 6 dl vegetarisk- eller kycklingbuljong
• 2 msk Worcestershiresås
• 100 g riven stark ost, (t.ex Västerbottenost)
• 2 msk konjak (valfritt)
• Salt
• Nymald svartpeppar
• Färsk persilja
• 4 stora skivor baguette

Gör så här

  1. Värm lök, olja, socker och vitlök i en stekpanna i 10 minuter tills löken börjar bli mjuk, tillsätt vinet och låt allt bli varmt.
  2. Lägg över till din Crock-Pot. och häll i den kokande buljongen, tillsätt Worcestershiresås, salt och peppar och blanda noga.
  3. Sätt på locket och koka i 4-5 timmar på inställning Låg eller 2-3 timmar på Hög inställning.
  4. Under tiden, rosta brödet på båda sidorna, strö över den rivna osten och grilla tills osten har smält och fått färg.
  5. Vid serveringen, rör i konjak (valfritt) i soppan, ös upp i sopptallrikar och lägg ostkrutongerna ovanpå.
  6. Garnera med persilja.