Grekisk kyckling- och grönsaksgryta

En lättlagad och dilldoftande gryta med en lyxig avrundning.

 

Recept från Eatingwell.

6

Portioner: 6
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 6 timmar på låg

Ingredienser

• 1,2 kg kyckling utan ben och skinn
• 0,5 kg morötter, i 3 cm stora bitar
• 0,5 kg fast potatis, i klyftor
• 4 dl kycklingbuljong (osaltad)
• 1 dl torrt vitt vin
• 4 vitlöksklyftor
• 1 burk kronärtskockshjärtan, utan spad, delade.
• 1 stort ägg
• 2 stora äggulor
• 1 dl citronsaft
• 1 dl hackad färsk dill
• salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg i morötter, potatis och kyckling i grytan. Blanda buljong, vin, vitlök och salt i en kastrull och koka upp. Häll det i grytan. Koka 3 tim på låg eller 5 tim på hög.
  2. Lägg i kronärtskockshjärtan och låt att koka i 5 min.
  3. Vispa ägg, äggulor och citronsaft i en skål.
  4. Ta upp kyckling och grönsaker, och håll de varma.
  5. Ta ca 1 dl av skyn, blanda med äggsmeten och vispa ordentligt. Häll sedan i resten av skyn och vispa tills det blivit en jämn sås. Häll såsen i grytan och koka i 15-20 min. Rör om då och då. Häll sedan i dill, salta och peppra.
  6. Häll såsen över kyckling och grönsaker och servera.
  7. Per portion: 355 kal, 11 g fett, 199 mg kolesterol, 34 g protein