Grekisk stifado

Här är en äkta grekisk klassiker! Bitarna av gott nötkött och schalottenlök kommer till sin rätt i en aromatisk tomatsås. Serveras gärna med kokt ris och ett gott bröd för att ta tillvara på den mustiga såsen.

18

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 1kg magert nötkött, i bitar
• 2 msk olivolja
• 1 stor lök, grovhackad
• 2 klyftor vitlök, krossade
• 1 burk (400g) finhackade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 tsk mald muskot
• 1 kanelstång
• 2 till 3 lagerblad
• 1 kvist färsk rosmarin
• salt och svartpeppar, efter smak
• 1 stort glas rött vin
• 2 msk rödvinsvinäger
• 2-3 msk tomatketchup
• 500g små schalottenlökar

Gör så här

  1. Värm oljan och bryn nötkött, lök och vitlök i en stekpanna över en hög värme tills köttet är brunt på alla sidor och löken är mjuk, ca 6 till 8 minuter.
  2. Tillsätt tomater, tomatpuré, muskot, lagerblad, rosmarin, salt och en rejäl nypa svartpeppar. Rör om medan ingredienserna steks på måttlig värme. Tillsätt vin och vinäger och rör om.
  3. Lägg allt i Crock-Poten (om du inte har stekt i den), lägg i ketchupen och rör om.
  4. Koka på låg inställning i 6 till 8 timmar tills nötköttet är klart.
  5. Medan grytan kokar, skala schalottenlökarna och bryn dem i en lite olivolja i 3 till 4 minuter eller tills de är mjuka och inte brända. Stoppa dem och kanelstången i grytan under de senaste 1 till 2 timmarna.
  6. Vid servering, ta bort kanelstången, lagerbladen och rosmarinkvisten och servera med kokt ris.