Grönkålssoppa med bönor

Grönsaker och bönor är något jag använder när allt annat är slut och vi behöver gå och handla mat! Dessa ingredienser är vanligtvis de sista som kvar i vårt kök, och när de kombineras skapar de en av de hälsosammaste, mest utsökta soppa som du kan tänka dig. Förut, liksom min mormor, slängde jag bara ihop den på spisen … men det var innan jag skapade denna crockpot-version. Nu kan jag aldrig göra den på spisen igen … det blev så bra !!

Recept och foto: New Leaf Wellness

4

Portioner: 6
Förberedelsetid:
Tillagningstid:

Ingredienser

• 220 gr cannelinibönor*, sköljda
• 1 l buljong (vegetarisk eller kyckling)
• 1,5 l vatten
• 1 msk olivolja
• 3-5 vitlöksklyftor, hackade
• salt och peppar
• ett uns socker
• 1 huvud frisésallad*, hackad
• 6-700 gr grönkål, ansad och hackad
• Parmesan

Gör så här

  1. Placera alla ingredienser utom grönsakerna och parmesanosten i crockpoten.
  2. Koka på "låg" inställning i 6-8 timmar, eller tills bönorna är mjuka. Tillsätt det gröna, rör om och fortsätt att koka på "låg" i 1/2 timme.
  3. Servera i soppskålar och toppa med riven parmesanost.

Information

Sockret gör att inte vitlökssmaken blir bitter. Det behövs bara lite.
* Ärligt talat, jag brukar inte följa recept (hmm ... undra var jag får det från!) Vilket betyder att jag också är för variationer. Om det gör dig obekväm, hoppa över den här punkten !! Om inte läs vidare. Även om cannellinibönor är den traditionella bönan för denna maträtt, blir den lika utsökt med stora röda bönor, marinbönor eller nästan alla vita bönor du stöter på. Jag föredrar också att inte diskriminera när det gäller gröna. Min mormor, brukar använda escarole/frisésallad, men jag har bokstavligen gjort denna maträtt med alla olika sallader under solen !! Escarole, kål, spenat, blandade sallader, etc. Det kan verkligen inte gå fel !! Så ta vad du har i grönsakslådan.