Heta blåmusslor med bacon

Musslorna blir, förutom att de får en härlig smak, skonsamt ångade i Crock-poten. Svårt att misslyckas!

2

Portioner: 2
Förberedelsetid: 15-20 min
Tillagningstid: 2-3 timmar på låg +1 på hög

Ingredienser

• 1 nät blåmusslor
• 1 pkt bacon
• 0,5 fänkål
• 2 dl vitt vin
• 3 stänger stjälkselleri
• 1 tsk salt
• 1 gul lök
• 2 krm vitpeppar
• 4 vitlöksklyftor
• Saften av 1 citron
• 0,5 röd chili
• 1 dl grädde

Gör så här

  1. Skrubba musslorna rena med en borste. Dra av ”skägget” om det finns något synligt. Släng trasiga musslor. Lägg dem i en bunke med kallt vatten och ställ in i kylen.
  2. Hacka lök, fänkål, selleri i 0,5cm bitar. Finhacka vitlök och chili. 3. Strimla baconet och fräs det i en panna tills det är lätt brynt. Sänk värmen, lägg i grönsakshacket och låt gå med någon minut under omrörning. Häll över i din Crock-pot.
  3. Tillsätt salt, peppar, vin och citronsaft. Rör om och sätt på locket. Ställ vredet på låg. Rör gärna om ett par gånger under tillagningen.
  4. En timme innan servering ändrar du till läge hög och tillsätter grädden.
  5. När vätskan börjat sjuda tar du ut musslorna ur kylen och slänger de som inte slutit sig. Fördela dem i grytan och sätt på locket. Det tar normalt 20-35minuter för alla musslor att öppna sig.
  6. Smaka av med mer salt, peppar och chili om så önskas. Strimla persilja och strö över. Servera genast.
  7. Serveringstips: Ett riktigt gott vitt bröd givetvis och en citronklyfta vid sidan av. Använd gärna musselskalen för att ösa upp av skyn.
  8. Att tänka på: Den relativt låga temperaturen gör att musslorna inte blir torra så lätt. Dock kan muskeln som håller skalet stängt behöva högre värme för att ge sig så du kan behöva hjälpa till lite för att öppna vissa musslor helt.