Irländsk öl-köttgryta

Den perfekta grytan på St Patrick’s Day, eller någon annan viktig dag på året. Helt delikat!

Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. Då är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem.

Originalrecept och bilder från The rookie cookie

36

Portioner: 6-8
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 8 tim på låg

Ingredienser

• 10 små röda potatisar, delade
• 1 (33cl) flaska öl - Guinness Stout
• 4 skivade morötter
• 2 fulla stjälkar selleri, hackad
• 1 kg grytkött, i bitar
• 1 dl mjöl
• salt och peppar efter smak
• 1 tsk vitlökspulver
• 2 matskedar olivolja
• 3 dl hackad lök
• 2 burkar passerade tomater
• 3 dl köttbuljong
• 1 påse löksoppamix
• 1 tsk torkad basilika

Gör så här

  1. Lägg potatis-, morots- och selleribitar i botten av crockpotten. Häll i öl, köttbuljong, vitlökspulver, salt och peppar, soppmix och basilika. Rör för att kombinera. Sätt på låg värme
  2. Krydda nötköttet lätt med salt och peppar och vänd i mjölet.
  3. Värm olja på medelhög hög värme i en stor stekpanna eller i grytan om du har en OPC. Stek köttet tills det fått färg, och lägg sedan i löken. Fortsätt att bryna tills köttet är helt brunt och löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
  4. Lägg till kött och lök i grytan
  5. Rör i tomater och lägg på locket, koka på låg i 8 timmar eller hög i 4 timmar. Låg är bäst, men om du inte har tid, koka på hög! Servera med mycket bröd och mer Guinness! Låt det väl smaka!