Italiensk auberginerätt med parmesan

Denna Italienska rätt med aubergine och Parmesanost kommer att få alla att tro att du spenderat hela dagen i köket. Perfekt festmat!

Recept och foto: Wendy Polisi

8

Portioner: 12
Förberedelsetid: 25 min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 2 kg aubergine
• 1 matsked salt
• 3 stora ägg
• 1 dl mjölk
• 3,5 dl ströbröd
• 85g parmesan
• 2 tsk Italiensk krydda
• 1 l italiensk tomatsås
• 500g mozzarella

Gör så här

  1. Skala aubergine och skär i 1/3 tums skivor. Strö varje skiva med salt och lägg i lager. Lägg gärna något tungt överst. Vänta i 30 minuter och klappa dem sedan torra. (Om du inte är ett fan av salt kan du skölja först och klappa.)
  2. Häll i 1 dl av tomatsåsen i botten.
  3. Vispa ägg och mjölk i en stor skål. Blanda ströbröd, parmesanost och italiensk krydda i en annan skål. Doppa aubergineskivorna i äggröran först och vänd dem sedan i den andra skålen. Lägg en tredjedel av skivorna på tomatsåsen och toppa med mozzarellaosten. Upprepa detta 2 ggr till. Låt det sedan koka på låg i 8 timmar.
  4. Vill man ha lite färg överst kan man stoppa in grytan utan lock i ugnen en stund innan man serverar.

Information

En sak du ska komma ihåg när du gör detta är att tiden som krävs för tillagningen beror i stor utsträckning på hur tjocka skivor du skär av auberginen. Smaka på det om ca 6 timmar och om du har skurit för tjockt, ställ om det till hög värme tills den är genomkokt. (Och självklart är varje slowcooker något olika, så se till att du håller ett öga på det mot slutet.)