Julig kalkon

Kalkon är klassisk julmat i den anglosaxiska världen och det finns all anledning att anamma den traditionen även hos oss. I CrockPot gör du en ljuvligt god kalkon, här med smak av äpple och katrinplommon och färska örter.

Recept: Matmammans blogg

 

8

Portioner: 6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 5 timmar på hög

Ingredienser

• 1 kg kalkonstek, benfri
• En knippa färska örter
• 10 urkärnade katrinplommon
• 2 skalade och urkärnade äpplen, skurna i klyftor
• 50 g smält smör
• 3 dl äppeljuice
• Salt och peppar
• maizena
• grädde

Gör så här

  1. Gnid in kalkonen med salt och peppar och smält smör och späcka den med plommon.
  2. Lägg den i Crock Pot och fördela äppelklyftorna och de färska örterna runt om. Fyll på med äppeljuice och lägg på locket.
  3. Koka på hög i ca 5 timmar, ta ut kalkonen och linda in den i folie. Sila spadet från grytan och red en god sås med maizena och grädde.
  4. Servera kalkonen med såsen samt potatisklyftor och kokta grönsaker ex vis brysselkål och någon annan god inläggning, t ex vinbärsgelé.