Juliga köttbullar

Ernsts recept på köttbullar gjorda på älgfärs och havregryn. Att göra köttbullarna med havregryn gör dem extra fina i konsistensen. Använder du ren havre kan även glutenintoleranta mumsa i sig älgköttbullar.

Av Ernst Kirchsteiger

9

Portioner: 60 st
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 2-5 tim

Ingredienser

• 500 g köttfärs (gärna av älg)
• 1 dl havregryn
• 1 msk potatismjöl
• 1 dl vatten
• 0,5 dl grädde
• 0,5 gul lök, riven
• 1 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• 0,5 krm kryddpeppar
• 1-2 krm kanel (efter smak)
• 1-2 krm mejram (efter smak)
• 1 tsk honung

Gör så här

  1. Mixa ägg, lök, grädde och havregryn. Smaksätt med kryddor. Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
  2. Blanda ihop med köttfärsen till en smet.
  3. Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
  4. Stek köttbullarna snabbt så de får färg
  5. Lägg dem i Crock-Poten och låt de steka på låg i 4-5 timmar