Julskinka

Ska man koka julskinkan tycker jag gott att man kan ge den lite extra smak. Varför inte lägga i lite goda kryddor i CrockPoten så som apelsin, torkade plommon och en skvätt Liquid Smoke?

När man gör kokt julskinka är det viktigt att den inte kokar utan bara sjuder så den inte blir torr. Därför fungerar CrockPoten perfekt.

9

Portioner: 3-4 kg
Förberedelsetid: 10
Tillagningstid: 9 timmar på låg

Ingredienser

• 3-4 kg rimmad benfri skinka med svål
• 1 gul lök
• 1 morot
• 1 tsk hel vitpeppar
• 1 tsk hel kryddpeppar
• 2 lagerblad
• 0,5 tsk salt per liter vatten
• vatten så att det täcker skinkan

Gör så här

  1. Skölj skinkan i kallt vatten men låt nätet sitta kvar.
  2. Lägg ner skinkan i Crock Poten och ha ner grovhackad gul lök och morot, hela korn av vitpeppar och kryddpeppar samt lagerblad. Häll på kallt vatten att det täcker skinkan. Salta. Lägg på locket och kör Crock Poten på lägsta temperaturen i 9 timmar. Skumma med en sked då och då. Om du använder termometer till skinkan är skinkan klar vid en innertemperatur på 71-73°.
  3. Ta bort nätet och skär bort svål och fett. Se nedan för recept på griljering.

Information

Griljering:
1 äggula
1 tsk socker
1 msk skånsk senap
1 dl ströbröd

1. Vispa ihop en äggula med socker och senap. Pensla julskinkan runt om. Strössla ett lager ströbröd över skinkan och klappa fast på sidorna så det fäster i ägget.
2. Griljera i 250° ca 5-10 minuter eller till det fått yta. Garnera förslagsvis efteråt med hela nejlikor.