Julskinka

När man kokar julskinka är det viktigt att den inte kokar utan bara sjuder så den inte blir torr. Därför är CrockPoten ett ypperligt val.

5

Portioner: Beroende på storlek
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: Beroende på storlek

Ingredienser

• 3-4 kg rimmad benfri skinka med svål
• 1 gul lök
• 1 morot
• 1 tsk hel vitpeppar
• 1 tsk hel kryddpeppar
• 2 lagerblad
• 0,5 tsk salt per liter vatten
• kallt vatten att det täcker skinkan

Gör så här

  1. Skölj skinkan i kallt vatten men låt nätet sitta kvar.
  2. Lägg ner skinkan i Crock Poten och ha ner grovhackad gul lök och morot, hela korn av vitpeppar och kryddpeppar samt lagerblad. Häll på kallt vatten att det täcker skinkan. Salta. Lägg på locket och kör Crock Poten på lägsta temperaturen i 9 timmar. Skumma med en sked då och då. Om du använder termometer till skinkan är skinkan klar vid en innertemperatur på 71-73°.
  3. Ta bort nätet och skär bort svål och fett och låt skinkan svalna. Se nedan för recept på griljering.
  4. Istället för att stirra sig blind på tiden är innertemperaturen det viktigaste. Använd därför i en kött-termometer för att se när den är klar. Efter tillagning stiger innertemperaturen ytterligare några grader så vid vid 70° är den kokta julskinkan klar. Ska vi nu ändå prata tid beräknar man ca 1-1,5 timme per kilo – det beror lite på hur stor skinka man tillagar.
  5. Låt skinkan kallna innan den skärs i tunna skivor och serveras på julbordet.

Information

GRILJERING:
1 ägg
2 msk julsenap
2 msk fransk dijonsenap
1 msk socker
majsstärkelse (Maizena)
1-1,5 dl ströbröd
Griljering: Sätt ugnen på 225˚C. Blanda samman ägg, de båda senapssorterna och socker. Torka av ytan på skinkan med hushållspapper och sikta över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar. Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan mitt i ugnen ca 15 min eller tills skinkan fått fin färg.