Karamelliserad persikomuffin

Fantastisk som efterrätt eller kaka till kaffet. Recept av Phil Vickery.

0

Portioner: 4-6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 2-3 timmar på låg

Ingredienser

• 60 g strösocker till karamellen
• 410 g persikohalvor i sockerlag på burk, avrunna, men spar 0,5 dl av sockerlagen
• 2 nypor salt
• 200 g extra fint mjöl (vetemjöl)
• 70 g strösocker
• 1½ dl mjölk
• 2 medelstora ägg
• 40 g osaltat smält smör
• Vispgrädde till serveringen

Gör så här

  1. Lägg 60 g socker i en kastrull och värm på spishällen på låg värme tills sockret smälter och blir en ljus karamell (eller använd Sauté Crock-Pot® slow cooker på spishällen).
  2. Blanda salt, mjöl och 70 g socker i en stor skål. Tillsätt mjölk, ägg och 0,5 dl sockerlag och vispa till en lätt smet, men vispa inte för mycket.
  3. Sätt stengodsgrytan på värmebasen. Pensla insidan av stengodsgrytan med smält smör, häll resten i smeten.
  4. Tillsätt persikohalvorna med den runda sidan nedåt och häll ner karamellen. Töm smeten över karamellpersikorna. Sätt på locket och koka på Låg inställning i 2-3 timmar eller på Hög inställning i 1-2 timmar.
  5. När det är klart, lossa med en kniv på utsidan av muffinsen, sätt en liten tallrik över grytan och vänd försiktigt över på tallriken. Servera varm med en stor klick vispgrädde.