Klassisk créme brûlée

Vi får inte nog av den här sötsaken! I slowcookern blir avbakningen enkel och ger ett fint resultat.

3

Portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min + vilotid
Tillagningstid: 1,5-2,5 timmar på låg

Ingredienser

• 3 dl vispgrädde
• 1 dl standardmjölk
• 5 äggulor, mediumstorlek
• 0,5 dl strösocker
• ca 1dl råsocker el strösocker till servering
• 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Dela den halva vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg stången och fröna i en kastrull och tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och dra av från plattan. Låt stå 10 minuter.
  2. Under tiden vispar du ihop gulor och socker i en bunke. Plocka bort vaniljstången och häll på vätskan i en tunn stråle under vispning och vispa några minuter tills allt är väl blandat. Låt vila minst en halvtimme men gärna över natten i kylen så att smakerna får mogna.
  3. Testa så att fyra kokottformar á 1,5 dl får plats i din Crock-pot. Rör om lätt i brulleesmeten och fördela i formarna. Ställ ner dem försiktigt i grytan och häll på varmt vatten så att halva formarna täcks. Var noga så att inget vatten kommer i smeten!
  4. Sätt på locket och ställ vredet på låg
  5. När brulléerna har satt sig men fortfarande är lite dallriga i mitten lyfts formen ur basenheten och ställs åt sidan. Tillagningtiden beror på vilken temperatur smeten har när de ställs i Crock-poten. Kontrollera med jämna mellanrum så att brulléerna inte lagas för länge. Då kokotterna är svala nog att ta i ställs de in i kylen. Låt stå minst 2 timmar innan servering.
  6. Ta gärna fram brulléerna en halvtimma innan desserten skall på bordet så att de inte är kylskåpskalla. Strö ett lager socker på ytan och bränn av sockret med en brulléebrännare (finns i alla järnaffärer och hushållsbutiker). Ytan skall bli mörkbrun. För en extra knäckig yta strör du på ett lager socker till och gör om processen.
  7. Serveringstips: Blandade färska eller frysta, upptinade bär är kanongott till som fräsch brytning till den mäktiga puddingen. Eller varför inte din favoritsorbet?
  8. Att tänka på: Brulléerna håller sig 4-5 dagar i kylen väl plastade. När sockret på ytan bränts av skall de dock ätas bums! Råsocker smälter oftast lättare än vanligt socker och är lättare att bränna. Var lite försiktigare om du använder det senare alternativet så att ytan inte blir svart.