Köttfärssås bolognaise

Kan vara mer än vardagsmat. Det bästa med köttfärssås och bolognese är att man kan variera den utifrån eget smak och tycke och vad som finns hemma i kylen. Det här är ett basrecept att utgå från. Sedan kan du lägga till och dra ifrån efter tycke och smak. Runda av med en god creme fraiche eller en skvätt grädde för att få extra smak och djup.

51

Portioner: 8
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 5-7 timmar på låg

Ingredienser

• 1,2 kg nötfärs
• 1 dl mango chutney
• 4 finhackade gula lökar
• 6 msk tomatpuré
• 4 hackade vitlöksklyftor (minst)
• 2 dl chilisås
• 200 g sidfläsk i små bitar
• 4 msk kalvfond
• 2 burkar tomatkross à 400 g
• oregano + salt och peppar

Gör så här

  1. Stek lök och vitlök i lite smör och lägg ner i grytan.
  2. Fräs köttfärsen i omgångar för att inte kyla ner pannan. Mosa gärna köttet i stekpannan så att det blir brynt på alla håll och kanter. Lägg ner färsen och alla andra ingredienser i grytan och krydda sedan efter smak.
  3. Låt såsen puttra på låg värme i 5-7 timmar och provsmaka när det har kokat klart. Krydda med salt, peppar, oregano eller kanske en nypa socker, allt efter tycke och smak.

Information

Den här satsen räcker till minst fyra omgångar mat. Laga den när du ska äta första gången och frys in resten och ta fram när du ska göra crêpes, burritos eller lasagne.