Köttgryta med glöggsmak

Recept och foto: Matsåklart

5

Portioner: 8-10
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 1 kg grytbitar av nöt
• 2-3 gula lökar skalade och klyftade
• Smör (till bryning)
• Salt, svartpeppar
• 2 msk oxfond
• 1 1/2 dl vinglögg
• 1 tsk kinesisk soya
• 1-2 tsk sambal oelek
• 1 ekologisk apelsin (skalet)
• 1/2 dl creme fraiche
• 1 dl skållad mandel
• En näve färska örter exempelvis timjan eller persilja

Gör så här

  1. Bryn köttbitarna och löken i omgångar i lite smör på spisen i innergrytan (eller stekpanna). Salta och peppra.
  2. Sätt grytan i värmeenheten och tillsätt fond, glögg, soya och sambal oelek. Ställ på låg värme i ca 8 timmar.
  3. När det återstår ca 10 minuter av tiden så rör ner rivet apelsinskal och crème fraîche.
  4. Toppa grytan med mandeln och färska örter vid servering. Servera grytan med ris, kokt potatis eller ett gott bröd och gärna en sallad.