Kryddburkens vintergryta

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt. Gör den i slowcoockern eller i gryta i ugnen. Vad som passar bäst.

Recept från Kryddburken.se

56

Portioner: 6
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 6 tim på låg

Ingredienser

• 1 kg grytbitar av nötkött
• 2 gula lökar
• 1 liten purjolök
• 4 morötter
• 1/4 bit rotselleri
• 4 palsternackor
• 1 grön paprika
• 4 lagerblad
• 1 msk fransk örtkrydda
• 1 msk torkad timjan
• Tellicherry svartpeppar
• Vitpeppar
• 1 liter vatten
• 1 dl oxfond
• 2 msk grönsaksfond
• 8 potatisar

Gör så här

  1. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt.
  2. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 4-5 timmar.
  3. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.