Kryddigt pocherade päron

En lätt efterrätt som kompletteras med vaniljglass. Recept av Phil Vickery.

1

Portioner: 5-6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 3-4 timmar på låg

Ingredienser

• 2 stora citroner
• 7,5 dl kokande vatten
• 225 g strösocker
• 4 msk grovhackad färsk ingefära
• 1 tsk färsk röd chili
• 2 kanelstänger
• 5 eller 6 mogna Williams eller Comice päron
• 6 små bitar konserverad ingefära, med sockerlag, (valfritt)
• Servera med vaniljglass

Gör så här

  1. Skala citronerna med en potatisskalare och pressa ut saften.
  2. Häll ner det kokande vattnet i stengodsgrytan. Tillsätt socker, färsk ingefära (valfritt), chili, kanel, citronskal och saft, sätt på locket och värm upp.
  3. Skala under tiden päronen, men lämna kvar stjälkarna. Stick in en äppelpipa (urkärnare) i päronens ände och vrid för att ta ut kärnhuset.
  4. Sätt de skalade päronen i den varma sockerlagen. Sätt på locket och koka i 3-4 timmar på Låg inställning (1-2 timmar på Hög inställning) eller tills päronen är mjuka.
  5. När de är kokta, tag försiktigt ur päronen, dela dem mitt itu och servera med vaniljglass, lite hackad konserverad ingefära och sockerlag.