Lammchili

Amerikansk söder möter Fransk sydkust. Ett hett möte som berör. Recept av Jonas Westman.

2

Portioner: 6-7
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 8-10 timmar på låg

Ingredienser

• 1-1,2kg benfri lammstek
• 1 tsk harissapaste
• 1 gul lök, finhackad
• 2 msk anchochili, Santa Marias malda
• 5 vitlöksklyftor, hackade
• 2 tsk malen spiskummin
• 400 g cocktailtomater på burk
• 1 tsk salt
• 1 msk tomatpuré

Gör så här

  1. Skär lammsteken i 2-3cm stora bitar och lägg i Crock-potgrytan tillsammans med övriga ingredienser. Blanda allt väl.
  2. Sätt på locket och sätt grytan i basenheten. Ställ in den på låg.
  3. När chilin är klar kan extra harissa tillsättas om man vill ha en extra het rätt. Tryck gärna sönder köttet något med en gaffel. Jag är inte ensam om att vilja ha min chili lite ”sönderkokt” där köttet är trådigt och tar åt sig all smak.
  4. Serveringstips: Ett gott surdegsbröd eller majsbröd. Pröva gärna en sallad på vita bönor, skivad salladslök och tärnad mango. Smaksätt med olivolja, pressad limejuice, nymalen svartpeppar och flingsalt. Fräsch brytning till den heta, mustiga chilin.
  5. Att tänka på: Benfri lammstek är lätt att få tag på och är klar att skäras i bitar men kan bytas ut mot andra styckningsdetaljer på lammet. Den långa tillagningstiden mörar även hårdare delar som rygg eller bringa.