Lammgryta med saffran

Här kommer ett superhärligt recept på en lite annorlunda gryta med saffran, citron och soltorkade tomater. Perfekt i december. Och görs med fördel i Crock-pot!

Recept och bild av Anne Skoog

7

Portioner: 4-6
Förberedelsetid:
Tillagningstid: 6-8 timmar på Låg

Ingredienser

• 1 kg lammkött i lagom grytbitar
• olivolja
• 2 gula lökar, grovt hackade
• 4-5 vitlöksklyftor, grovt hackade
• 3 msk tomatpuré
• 3-4 dl vatten
• 3 lagerblad
• 1 msk socker
• 1/2 g saffran
• 1/2 msk kanel
• ½ msk spiskummin
• 1 röd chili, eller 1 tsk sambal oelek
• salt, svartpeppar
• 5 soltorkade tomater i strimlor
• rivet skal och saft av 1 citron
• 100 g torkade aprikoser i strimlor
• några kvistar färsk rosmarin
• 4-5 tomater, urkärnade och tärnade

Gör så här

  1. Bryn köttet i lite olja i en crock-pot med brynfunktion. (Går förstås att bryna i stekpanna om din Crock-pot inte har den möjligheten).
  2. Bryn också lök och vitlök, och tillsätt tomatpuré. Rör om noga och fräs i ett par minuter. Kör på LÅG värme ca 6-8 timmar.
  3. En kvart innan servering tillsätter du citronsaft och skal, aprikoser och rosmarin, och kör på HÖG värme utan lock. Tillsätt till sist tomaterna i fem minuter.
  4. Servera gärna med cous-cous eller bulgur, och en klick matlagningsyogurt, och gärna lite grönsaker.