Långkål

Långkål är julens godaste grönsaksrätt, om någon frågar mig. Rätten härstammar från i första hand de södra delarna av Halland och på Grönkålsakademiens hemsida står att läsa följande spännande anekdot om långkålens tillkomst:

“I det fattiga Halland var man tvungen att ta tillvara allt som gick att göra mat av. Inte minst viktigt var att få i sig “något grönt” på vintern. Grönkålen stod kvar ute på fälten och i trädgårdslanden till framåt jul, då den skördades. De år snön var riklig fick kålen skottas fram. Hela växten inklusive den grova stammen lades i brygghusets stora gryta och kokades så länge – långkål – att alla delar blev genomkokta och mjuka.”

Oavsett om det är en sann historia är långkålen en av mina absoluta favoriträtter på julbordet. Och den passar perfekt att laga i din Crock Pot! Den som vill göra vegansk långkål ersätter skinkspad med buljong och ersätter mejeriprodukterna med veganska alternativ.

Recept av Bitte Assarmo, matmammans blogg

9

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 5-6 timmar

Ingredienser

• 1 ½ kg färsk grönkål
• 2-3 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
• 1-2 msk smör
• 1-2 dl vispgrädde
• 2 msk socker
• salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Ta bort de stora nerverna ur grönkålen och repa den i mindre bitar. Lägg den i Crock Pot och klicka i smöret och fyll på med buljong, grädde och socker, salt och vitpeppar.
  2. Rör om och koka i 5-6 timmar på låg. Rör om en eller två gånger under koktiden.
  3. Smaka av och tillsätt ev lite mer salt och peppar och servera till julens småvarma rätter.