Långkokt bog med rökig smak

Äpple, senap och pepparrot är klassiska smaker när hösten kommer och vi vill börja laga gryta igen efter sommarens kalla rätter. Här är ett recept på långkokt bog med rökig smak av pepparotskål och senapscréme.

Recept från Andreas Hedlund, Årets Kock 2012. 

Omgjort recept för Crock-Pot Slowcooker.

7

Portioner: 4
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 7-9 tim på låg

Ingredienser

• 600g nötbog
• 2 msk smör
• 1 morot i bitar
• 1 palsternacka, i bitar
• 2 gula lökar, skalade och i klyftor
• 1 vitlöksklyfta
• 2 dl köttbuljong
• 1 tsk rökvätska
• 1 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar
• 0,5 tsk chilipulver

Gör så här

  1. skär köttet i stora bitar
  2. Bryn köttet och löken och lägg i Crock-Poten
  3. Lägg i moroten och palsternackan
  4. Häl på buljongen och pressa i vitlöken
  5. Tillsätt kryddorna samt rökvätskan
  6. Låt det koka på låg i 7 timmar, till köttet är riktigt mört.

Information

Rökvätska (liquid smoke) finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Tillbehör:

Pepparrotskål
200g Spetskål
1 msk citronsaft
2 msk riven pepparrot
1 tsk socker
1 tsk salt
3 msk olja
Skiva spetskålen tunnt och häll över kokande vatten. Låt stå i 10 min. Häll av vattnet.
Mixa citronsaft med pepparrot, socker och salt
Häll i olja och mixa till en tjock dressing.
Vänd ner spetskålen.

Äppel- och senapscrème
0,5 dl majonäs
0,5 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk konc äppeljuice
salt
Blanda ihop till en jämn crème.