Chili med ostronskivling

Söndag, och långkok. Grytor och stekar. Nya bekantskaper och gamla trotjänare. Snart december och jul. Minusgrader utomhus, tända ljus inomhus. Och en gryta som sprider dofter och värme. Ja, jag är lycklig.

 

Recept från: Eleonor Bergström, www.sustainableliving.se

1

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 7-9 timmar

Ingredienser

• 1 habanero chili, finhackad, med kärnor
• 2 gula lökar, grovhackade
• 4 pressade vitlöksklyftor
• 800 g - 1 kg högrev, skuret i tärningar
• 1 kg ekologisk ostronskivling, riven i centimeterbreda strimlor
• 2 tärnade morötter
• 2 tärnade palsternackor
• 2 paket tärnat ekologiskt bacon
• 0,5 msk chilipulver
• 0,5 msk spiskummin
• 0,5 msk koriander
• 0,5 msk oregano
• 0,5 matsked salt
• 1 msk ekologisk fond av kalv eller oxe
• 1 tsk eller mer rökt paprika
• 4 lagerblad
• 5 kvistar timjan
• 0,5 liter öl, gärna både lokalt och ekologiskt
• Smör att steka i

Gör så här

  1. Stek svampen i smör, börja med en liten klick och stek på medelhög värme. När pannan är torr och svampen börjar få färg kan du tillsätta mer smör och salta och peppra. Låt svampen få ordentligt med färg, detta tar tid. Du får inte ha bråttom!
  2. Stek svampen i omgångar.
  3. Lägg ner svampen, allteftersom den blir klar, i din Crock-Pot
  4. När svampen är klar är det baconets tur. Lite smör och allt bacon samtidigt i en stor stekpanna. Stek det knaprigt och lägg över det till grytan.
  5. Stek sedan köttet i stekflottet från baconet tills det får fin yta. Häll ner alla kryddor och stek en liten stund till.
  6. Häll över ölen och försök få med så mycket av kryddorna som det är möjligt. Häll över allt till grytan och lägg ner timjan och lagerblad.
  7. Koka under lock på svag värme i 8-9 timmar på låg värme.

Information

Servera med bröd, lite créme fraîche och lite riven ost.