Muckalica – Serbisk köttgryta

Muckalica är en köttgryta från Serbien. En riktig Muckalica är egentligen gjord på grillat kött, det vill säga ofta rester som blandar ihop med mycket lök och paprika. Man blandar gärna och tar lite av både nöt-, fläsk- eller lammkött när man gör denna gryta. Och vill man verkligen lyxa till det så älskar serberna att lägga till riktigt fin rökt sidfläsk. Här har jag gjort en försvenskad variant och på vanliga grytbitar av fläsk. Denna gryta ska gärna få puttra på låg värme en längre stund så att smakerna verkligen får gotta till sig. Jag tryckkokade den i min nya Crock-Pot.

Detta recept är skapat av Nadja på Nadjas kitchen

5

Portioner: 4-5
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 40+10 min

Ingredienser

• 600 gram finputsade grytbitar av fläsk
• 2 tsk rapsolja
• 1-2 finhackade gula lökar
• 3-4 grovt hackade röda paprikor
• 1 tetra (ca 400 gram) finkrossade tomater
• 1 ½-2 dl vatten
• ev 1 liten sockerbit för att balansera upp syran från tomaterna
• 2-3 tsk paprikapulver (byt ut 1 tsk till stark paprikapulver om du vill ha lite hetta)
• salt, svartpeppar

Gör så här

  1. Starta din Crock-Pot på läge Sauté. Häll i 1 tsk rapsolja i grytan, ställ in tiden på 20 minuter och tryck start.
  2. Medan maskinen värms upp så kan du finputsa köttet och eventuellt skära den i mindre bitar. Häll i köttet och bryn den tills den har släppt all vätska och fått lite färg. Ta sedan ut köttet och lägg det vid sidan om på en tallrik.
  3. Ställ in maskinen igen på att bryna i 10 minuter. Häll i resterande rapsolja och fräs nu först den finhackade löken. Salta och peppra.
  4. När löken mjuknat så häller du även i den grovt hackade paprikan. Låt paprikan fräsa med i någon minut innan du häller tillbaka köttet.
  5. Häll nu även i de finkrossade tomaterna, vatten, ev sockerbiten och paprikapulvrer. Blanda och smaka av. Stoppa eventuellt maskinen om tiden inte gått ut.
  6. Sätt nu på locket och lås den. Se till att tryckventilen är stängd. Välj knappen Meat/Stew och justera koktiden till 40 minuter. Tryck på startknappen.
  7. När grytan har kokat klart så är det dags att släppa ut trycket. Detta gör du manuellt genom att vända på ångutsläppsventilen till ”realease” med ett köksredskap eller så vänta i cirka 15 minuter så görs det automatiskt. Om du gör det manuellt så akta händer och ansikte för det kommer ut het ånga. När all ånga är ute så kan man öppna locket.
  8. Smaka av ifall det behövs mer salt eller peppar. Klart!

Information

Serberna äter oftast sin Muckalica med lantbröd men jag älskar att ha kokt potatis till.