Nordafrikansk kycklinggryta

Recept av MARIA ZIHAMMOU

13

Portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 6-7 tim på låg

Ingredienser

• 1 färsk hel kyckling ca 1,5 kg
• 3 gula lökar
• 2 vitlöksklyftor
• 3 msk olivolja
• 1 dl vatten
• salt och svartpeppar
• 1 kuvert saffran
• 1 krm chiliflakes

Gör så här

  1. Skala och dela löken i halvor, skiva tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Dela kycklingen i 4 bitar. Hetta upp oljan i grytan och bryn kycklingen runt om tills den fått fin färg. Fortsätt med att stek lök och vitlök i några minuter.
  3. Häll över vatten. Krydda med saffran, chiliflakes, salt och peppar. Sätt på låg och koka under lock tills kycklingen är helt genomkokt i ca 7-8 timmar.

Information

Tillbehör
3 dl kokt couscous
1 granatäpple
1 ask cocktailtomater
1 dl rostade valnötter
1 kruka färsk mynta, grovhackad
1/2 dl finhackad bladpersilja
1 citron, pressad saft
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
Häll ner förkokt couscous i en bunke. Dela granatäpplet och pilla loss kärnorna. Dela tomaterna i halvor. Blanda ner granatäpplekärnor med tomater, rostade valnötter, örter, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklinggrytan med bröd.