Oxbringa i balsamvinäger

Denna  oxbringa kokt i balsamvinäger är saftig och full med smak! Servera med krossade potatisar och morötter som kokas tillsammans med köttet – ett recept som hela familjen kommer att älska.

3

Portioner: 4
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 45 min + 10 min

Ingredienser

• 1-2 msk olivolja
• 900 g oxbringa
• 1 stor gullök finskivad
• 4 stora vitlöksklyftor hackade
• 400 g hackade tomater
• 120 ml balsamvinäger
• 120 ml vegetabiliskt buljong
• 1 msk ljusbrunt socker
• 1 tsk salt
• 2 lagerblad
• 1 msk färska timjanblad
• 10-12 medium potatisar
• 4 stora morötter halverade
• 1 msk majsmjöl | majsstärkelse utspädd i 2 msk vatten
• Salt och peppar efter behov
• 2 msk hackad persilja att garnera med
• Citronskal att garnera med

Gör så här

  1. Ta bort ev ben och trimma bort stora bitar av fett - lite fett är bra. Om biten är väldigt stor, skär den i halva eller tre delar. Smaka med salt och peppar och lägg åt sidan.
  2. Lägg en matsked olja i din tryckkokare och använd Sauté-funktionen på hög för att steka köttet på båda sidor tills den har fått fin färg, ca 3 minuter per sida. Ta bort köttet och lägg åt sidan.
  3. Justera Sauté-temperaturen till medium och tillsätt ett stänk mer olja om det behövs. Stek lök och vitlök i fem minuter, rör om ofta, tills den är mjuk.
  4. Blanda balsamvinäger, grönsaksbuljong, socker, salt, timjan, lagerblad och hackade tomater tillsammans i en kanna och häll i pottan. Lägg i köttet.
  5. Tillsätt metallgallret ovanpå köttet och placera potatis och morötter på den. Försegla och koka i 45 minuter på högt tryck.
  6. Låt trycket släppa naturligt i 10 minuter och släpp resten manuellt.
  7. Använd tång för att ta bort morötterna och potatis från pottan och lägg åt sidan. Använd en gaffel för att lätt krossa potatisen.
  8. Ta upp köttet och lägg åt sidan i 5 minuter.
  9. Tillsätt majsmjölsblandningen i såsen och använd sautéfunktionen på hög värme i 5-10 minuter för att koka upp den tills den är tjock.
  10. Skiva köttet och ordna på en tallrik med potatis och morötter. Skeda lite av såsen över köttet och garnera med den hackade persiljan och citronskalet.