Oxsvansgryta

Oxsvansgryta med ris och portvinskokta äpplen. Serveras med hembakat surdegsbröd.

Foto: Cooking Maniac

3

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 6-8 timmar på låg

Ingredienser

• 2 kg oxsvans
• 400 g rotselleri
• 1 palsternacka
• 3 morötter
• 4 selleristjälkar
• 400 g blomkål
• 4 dl rött vin
• 4 st stora gula lökar
• 5 st vitlöksklyftor
• 2 äpplen
• 1 msk korianderfrön
• 1 msk torkad rosmarin
• tomatpuré
• färsk koriander
• färsk persilja
• 1 dl portvin

Gör så här

  1. Oxsvansen behövs inte putsas utan delas upp genom att skäras itu vid lederna. Bryn delarna i en stekpanna på alla sidor. Tärna rotselleri, morötter och palsternacka grovt. Bryn löken och vitlöken till de fått färg. Dela äpplen och skiva sellerin. Rosta korianderfröna tills de hoppar, i en torr stekpanna. Lägg sedan allt i grytan, slå på vinet och portvinet och koka på låg i 6 tim.
  2. Man kan med fördel laga grytan dagen innan man ska äta den, då den mår bra av att dra ett tag.
  3. Innan den serveras, smaka av med tomatpuré salt och peppar. Lyft ur köttet och koka såsen på hög i en timme tills den reducerat med en fjärdedel.
  4. Lägg tillbaka köttet, låt det stå på varmhållning tills det är dags att äta.
  5. Portvinskokta äpplen är gott att ha till: Skala äpplen och skär bort kärnhusen, dela äpplena och lägg i en stekpanna med höga kanter. Häll portvinet över och låt dem koka i 10 min. Skeda upp portvinet efterhand över äpplena medan de kokar. Låt dem kallna i sitt spad.
  6. Garnera med färsk persilja och koriander. Servera med ris till.