Pankogriljerad julskinka

Julskinka, en av mångas favoriter på julbordet. Jag älskar den salta smaken på skinkan, i kontrast till söt-stark senap, allra helst på en smörgås eller ett riktigt mört havrekex. Det är ju nästan oslagbart. Jag kommer ihåg som barn när man inte kunde sova kvällen innan julafton och vi smög upp och fick varsin smörgås med skivor av den nygriljerade skinkan på. Så speciellt och så gott!

De senaste åren har jag kokat julskinkan i min CrockPot, enligt mig det absolut smidigaste sättet att koka julskinka på. Just eftersom skinkan inte skall koka utan bara ligga i sitt spad och småsjuda. Hittills har de skinkor jag tillagat på detta vis blivit väldigt möra och goda, så det är verkligen något jag kan rekommendera!

Recept från Linneas skafferi 

10

Portioner:
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 9 tim

Ingredienser

• ca 3 kg rimmad, benfri skinka
• 3 tsk kryddpeppar
• 4 lagerblad
• 0,5 tsk salt per liter vatten
• kallt vatten så det täcker skinkan

Gör så här

  1. Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
  2. Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar.
  3. När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Information

Pankogriljering till ca 3 kg skinka:

1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 2 dl pankoströbröd
Blanda äggula och de olika senapssorterna. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över ströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.