Pepparrotskött

Ytterligare en svensk klassiker av rang. Ibland kan jag bara längta efter pepparrotsstyrkan, men se till att få en färsk rot för det rätta stinget. Du gör den här rätten på samma sätt som dillköttet men med lite andra kryddor på slutet.

19

Portioner: 6-8
Förberedelsetid: 10min
Tillagningstid: 8 timmar på låg

Ingredienser

• 1 kg högrev
• 1 gul lök i klyftor
• 1 morot
• en bit rotselleri
• en halv purjolök
• salt
• 6 vitpepparkorn
• 1 st lagerblad
• 5 dl vatten
• en liten knippa persiljestjälkar (spara lite till dekoration)
• Såsen:
• 4 msk smör
• 4 msk vetemjöl
• 8 dl kokspad
• 1 dl grädde
• 2–4 dl nyriven pepparrot
• nymald vitpeppar och salt

Gör så här

  1. Lägg köttet i botten på grytan. Skala och dela på lök och morötter och lägg ner dem tillsammans med köttet. Slå på fond och kryddor och den grova delen av persiljeknippan. Spar ev den fina kronan till garnering av såsen.
  2. När köttet har kokat på låg värme i 8 timmar är det så mört att det faller isär. Det är nu du ska göra såsen. Ta upp köttet, sila av skyn.
  3. Låt skyn koka en smula tillsammans med grädden, smaka av med kryddor. Ner med köttet i bitar, på med massor av pepparrot och servera med kokt potatis och hackad persilja.