Potatissoppa

Krämig potatis och baconsoppa. Om du vill ha den vegetarisk, hoppa över bacon och stek champinjoner eller kantareller till istället.

4

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 4-5 timmar på låg

Ingredienser

• 5 skivor bacon, skuret i bitar eller inte om den ska vara vegetarisk
• 3 vitlöksklyftor, pressade
• 1 stor lök, riven
• 1 tsk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
• 2 msk mjöl
• 1,2 l kycklingbuljong eller veg buljong
• 1,4 kg potatis, skalad och skuren i små bitar
• 3,5 dl lagrad ost, riven
• 1 dl vispgrädde
• 1 dl mjölk, fetthalt 3,0
• salt och peppar
• purjolök, creme fraiche och ost vid servering

Gör så här

  1. Stek bacon hårt i en stekpanna. Stek sedan timjan, lök och vitlök i bacon-fettet tills löken mjuknat.
  2. Strö sedan mjöl över och rör runt. Späd med lite av buljongen under vispning. Häll det sedan ihop med baconet i Crock-Poten.
  3. Lägg också i potatisen och resten av kycklingbuljongen. Låt det koka på låg i 4-5 timmar.
  4. Sätt över på värmeläget och ta upp det mesta av potatisen och mosa den med mjölk och grädde. Häll tillbaka i Crock-Poten
  5. Häll i osten och rör runt. Koka på hög i ca 5 min tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med skivad purjolök, riven ost och smulat bacon.