Sarma – Surkålsdolmar

Nu har jag försökt skriva ned ett recept på Sarma ( surkålsdolmar)
Alla från Balkan gör såklart olika och har oftast inget nedskrivet, så detta är för min dotters arv

9

Portioner: 4
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 4 timmar på hög

Ingredienser

• 1 frp. surkål
• 800 g blandfärs
• 2 dl ris
• 2 gula lökar
• 2-3 vitlöksklyftor
• 2 msk paprikapulver
• 1 ägg
• 1-2 msk vegeta
• Peppar
• Rökt skinka

Gör så här

  1. Ta loss surkålsbladen och blötlägg ett par timmar för att få bort lite surhet beroende på vad du gillar.
  2. Hacka lök/vitlök och låt bryna mjukt i stekpanna.
  3. Lägg blandfärs, (jag tar rå men går också med brynt) okokt ris, lökfräset, paprikapulver, vegeta och peppar i en skål och blanda ihop.
  4. Ta ett surkålsblad och börja rulla (lägg på skärbräda eller fat), skär av tjocka stjälkar stå det går att rulla. Spara två blad som används som lock.
  5. Hacka ner resten av surkålen och lägg i botten på pottan.
  6. Börja lägga eller ställa dolmarna i pottan.
  7. Tärna ner den rökta skinkan och lägg över och mellan dolmarna.
  8. Pudra över lite paprikapulver och lägg på de två sparade bladen.
  9. Fyll på med vatten så att det nästan täcker dolmarna.
  10. När surkålsdolmarna kokat klart gör du en sås av spadet med mjöl och lite mer paprikapulver.