Irländsk shepherd’s pie

Shepherd’s pie ger en smak som påminner om den irländska landsbygden och är väldigt enkel att göra i sin Crock-Pot. Njut av en biff som faller sönder på tallriken tillsammans med spröda grönsaker och en topping av potatismos.

Foto: Tastes of Lizzy T

8

Portioner: 8
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 7–9 timmar på låg, 3-4 timmar på hög

Ingredienser

• 700 g benfri biff
• 3 vitlöksklyftor
• 4 morötter
• 220 g vit svamp
• 220 g majskorn
• 1,8 dl köttbuljong
• 100 g tomatpuré
• 10 ml Worcestershiresås
• 1 tsk oregano
• 1.5 tsk allkrydda
• 3 tsk vetemjöl
• 240 g frysta ärtor
• salt och peppar

Gör så här

  1. Hacka köttet i kuber och lägg dem i grytan. Lägg även i vitlök, morötter, svamp och majs.
  2. Vispa ner buljongen i en skål tillsammans med tomatpuré, worcestershiresås, oregano och allkrydda. Häll mixen över innehållet i grytan och rör om.
  3. Lägg på lock och låt koka 7–9 timmar på låg, eller 3-4 timmar på hög, tills att köttet blir mört.
  4. Koka potatisen med vatten och salt i en gryta på spisen i 15-20 minuter eller tills att det blir mjuka.
  5. Töm potatisgrytan på vatten och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar efter tycke och smak. Mosa potatisen med lämpligt verktyg.
  6. Använd en sked för att ta bort överflödigt skum från köttgrytan.
  7. Bland mjöl och 6 tsk vatten i en liten skål att reda grytan med.
  8. Tillsätt ärtorna.
  9. Krydda efter tycke och smak med salt och peppar.
  10. Blanda i cheddar i potatismoset och bre ut det i ett övre lager ovanpå köttet och grönsakerna.
  11. Lägg på lock och koka på hög effekt i ytterligare 15–30 minuter tills att grytan reder sig och potatismoset blivit genomvarmt.