Skånsk brunkål

Mina skånska rötter kräver brunkål på julbordet! Serveras tillsammans med skinka och köttbullar. Går bra att göra tidigt och förvara i frysen.

 

7

Portioner: 6
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 6 timmar på låg

Ingredienser

• 1½ kg vitkål
• 4 msk sirap
• 3 dl buljong eller skinkspad
• 1 msk kinesisk soja
• 2 msk ättikssprit, 12 %
• smör
• salt

Gör så här

  1. Strimla kålen grovt och skär bort stocken. Smält smör i en gryta och bryn kålen. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock cirka 10 minuter.
  2. Ringla över sirap och soja. Häll på resten av buljongen. Sätt den på låg och låt den koka i 6 timmar.
  3. Smaksätt kålen med ättikssprit och eventuellt ytterligare salt. Tillsätt eventuellt mer sirap och ättikssprit för en sötsur balans.