Vegetarisk gryta med svarta bönor

Underbar, kryddstark böngryta från Mexiko som kan ätas som den är eller till en köttbit.

 

Från Eatingwell

4

Portioner: 10
Förberedelsetid: 20
Tillagningstid: 5-8

Ingredienser

• 6 dl svarta bönor på burk
• 1 msk olivolja
• 0,5 dl senapsfrön
• 2 msk chilipulver
• 1,5 tsk kumminfrön eller mald kummin
• 0,5 tsk kardemummakärnor eller mald kardemumma
• 2 lökar, hackade
• 4,5 hg champinjoner, skivade
• 2,3 hg tomatillos (eller plommontomater) hackade
• 1,3 l svamp eller grönsaksbuljong
• 170 g tomatpasta
• 1-2 chipotlepeppar i adobosås. (alt chipotlepasta)
• 3 koppar riven ost (Monterey eller cheddar el likn)
• 1,5 dl lätt creme fraiche
• 1,5 dl hackad färsk koriander
• 2 lime, i klyftor

Gör så här

  1. Skölj bönorna. ( Om du använder torkade bönor, så koka dem i vatten 2 min och låte dem stå i vatten 1 timme)
  2. Lägg olja, senapsfrö, chilipulver, kummin och kardemumma och fräs i stekpannan ung 0,5 min. Lägg i lök, svamp och tomatillos och lite vatten. Låt det puttra under lock i 5-7 min och rör då och då. Ta av locket och låt saften koka bort i 10-15 min. Lägg i buljong, tomatpasta och chipotle och rör om.
  3. Häll i tillsammans med bönorna och koka på hög 5-8 tim. tills bönorna blivit krämiga.
  4. Servera tillsammans med riven ost, en klick creme fraiche och klippt koriander.